Rijnkade Nieuwsbrief Lees online  |  Afmelden
 
Rijnkadebericht Dijkversterking
Rijnkade Arnhem
28 januari 2020
 
Planning
In 2019 is het voorkeursalternatief vast komen te staan en daarmee is de verkenningsfase afgerond en de planuitwerkingsfase van start gegaan. In de eerste helft van 2020 wordt het voorkeursalternatief technisch uitgewerkt zodat duidelijk wordt hoe de waterkering van de Rijnkade er uiteindelijk uit moet komen te zien (referentieontwerp).
Lees meer over de planning
 
 


Ontwerpateliers
Om tot het referentieontwerp te komen, vindt een aantal ontwerpateliers plaats. Daarbij zoomen we in op een specifiek onderwerp, zoals onder andere duurzaamheid; techniek; inrichting van de openbare ruimte op de Rijnkade en verkeer.

We verwachten na een aantal ontwerpateliers een beeld van de inrichting van de Rijnkade te hebben en komen dan graag bij u terug met een informatieavond. U ontvangt hiervoor tijdig een uitnodiging.
Rijnkadeberaad
Vanaf de start van dit project is er een zogenaamd Rijnkadeberaad. De mensen in dit beraad zitten hier niet op persoonlijke titel, maar vertegenwoordigen een achterban. Denk hierbij aan vereniging van eigenaren, horeca en andere ondernemers waaronder de scheepvaart.

Er vindt overleg met elkaar plaats waarbij informatie wordt uitgewisseld en ruimte is om elkaars belangen voor het voetlicht te brengen. Daarnaast nemen enkele leden van het Rijnkadeberaad ook deel aan de ontwerpateliers.

Heeft u behoefte om namens een groep deel te nemen aan het Rijnkadeberaad? Stuur dan een bericht naar rijnkade@wrij.nl.
Het project en het milieu
Voordat het project wordt uitgevoerd, moet in beeld worden gebracht wat de mogelijke effecten voor het milieu zijn. We maken daarbij onderscheid in een zogenaamde m.e.r.-beoordeling en Milieueffectrapportage (MER). De m.e.r.-beoordeling en het besluit van de provincie Gelderland liggen binnenkort ter inzage.
Lees meer
 
 
RHDHV aan boord
Het waterschap huurt een ingenieursbureau in om het projectteam onder andere te ondersteunen met teken- en rekenwerk zodat we aan het eind van de planningsfase tot een referentieontwerp komen.
Via een aanbesteding zijn we bij RHDHV uitgekomen, hetzelfde bureau dat nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van het voorkeursalternatief. Tijdens de aanbesteding hebben drie ingenieursbureaus een aanbieding gedaan Uiteindelijk is de aanbieding van RHDHV na een afweging van prijs en kwaliteit tot de beste verkozen.
 
#Hohohoogwater
Eind januari 2020 is het 25 jaar geleden dat het rivierwater hoog tegen de dijken stond. Waterschap Rijn en IJssel kijkt terug op deze bijzondere tijd, maar ook vooruit, naar de enorme opgave waar we nog voor staan.

Er worden diverse (gratis) lezingen gegeven, onder andere op woensdag 29 januari in het Nederlands Watermuseum in Arnhem. Op elke locatie spreken andere experts, in Arnhem zijn dat Hendrik Havinga, strategisch expert rivierbeheer en binnenvaart en civiel ingenieur van de TU Delft en Ysbrand Graafsma, beleidsadviseur bij Waterschap Rijn en IJssel. In de presentatie zullen zij een algemeen beeld scheppen over hoogwater en veilige dijken. Het dijkversterkingsproject Rijnkade zal niet uitgebreid inhoudelijk aan bod komen.

Heeft u interesse? Meld u dan aan via reserveringen@watermuseum.nl. Meer info over de campagne vindt u op www.weetvanwater.nl/hohohoogwater.
Actuele info
Op onze website en via social media communiceren we regelmatig over het project. Via de nieuwsbrieven houden wij u ook graag op de hoogte van het project. Heeft u vragen op opmerkingen? Stuur dan een bericht naar rijnkade@wrij.nl.

De Rijnkade, vanaf de Nelson Mandelabrug tot aan de John Frostbrug, is over een lengte van 1,2 kilometer afgekeurd.
Reden: bij opkomend hoogwater of na een extreem hoogwatersituatie bestaat het risico dat de basaltstenen kadeconstructie bezwijkt. Het waterschap werkt in dit project intensief samen met de gemeente en de omgeving.
 
 
Postbus 148
7000 AC Doetinchem
T. (0314) 369 369
E. rijnkade@wrij.nl