Nieuwsbrief Windpark IJsselwind Zutphen - december 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Windpark IJsselwind Lees online  |  Afmelden
 
Nieuwsbrief Windpark IJsselwind Zutphen - december 2021 
 
Waterschap Rijn en IJssel en burgerinitiatief IJsselwind hebben na een zorgvuldige afweging besloten door te gaan met het realiseren van Windpark IJsselwind in Zutphen. Op 6 september 2021 hebben wij u hierover geïnformeerd. In deze nieuwsbrief geven wij u de laatste stand van zaken.


Wij vragen een vergunning aan bij de provincie Gelderland
De gemeente Zutphen had vergunningen afgegeven voor de bouw van drie windturbines van Windpark IJsselwind. In mei 2021 zijn deze vergunningen en het bestemmingsplan door de Raad van State vernietigd. De Raad van State keurde het plan voor de windturbines op onderdelen niet goed.

Het waterschap en IJsselwind zien dat de door de Raad van State geconstateerde gebreken op te lossen zijn. Ook is de plek nog steeds een ontwikkellocatie voor wind in de Regionale Energiestrategie (RES) voor de Cleantech Regio. De gemeenteraad van Zutphen heeft op 13 december 2021 ingestemd met de RES, Provinciale Staten heeft dit op 15 december gedaan. We dienen daarom  begin 2022 een nieuwe vergunningsaanvraag in bij de provincie Gelderland.
 
Het was geen gemakkelijke keuze. We begrijpen dat er zorgen zijn in de omgeving. Toch weegt voor ons de verantwoordelijkheid naar de volgende generaties en onze planeet zwaarder. Het zelf opwekken van duurzame energie is hard nodig om in te spelen op klimaatverandering.
 
In de loop van 2022 besluit de provincie over de vergunning
Op 21 december heeft de provincie het besluit genomen om de procedure voor de windturbines voor te bereiden. Ons streven is om de vergunningsaanvraag begin 2022 in te dienen. De provincie beoordeelt vervolgens de aanvraag en besluit om al dan niet een provinciaal inpassingsplan (PIP) op te stellen. Dat is een bestemmingsplan van de provincie. Deze procedure kent ook officiële inspraaktermijnen en mogelijkheden voor bezwaar en beroep bij de Raad van State. De provincie heeft aangegeven uiteraard zorgvuldig met de omgeving te willen communiceren én de procedure in afstemming met de gemeente te willen doen.
 
Normen bepalen voor geluid, slagschaduw en veiligheid
In juni 2021 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in een andere zaak (windturbines in Delfzijl Zuid: Delfzijlarrest). De raad heeft bepaald (Nevele-arrest) dat het Rijk uitgebreid milieuonderzoek moet doen en specifieke vaste normen moet opstellen voor windparken in Nederland. Dat zijn normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid. Naar verwachting duurt het opstellen van vaste normen minimaal 1,5 tot 2 jaar. Tot die tijd kan het bevoegde gezag ook zelf normen vaststellen zo heeft het ministerie van EZK bepaald.
 
In ons geval zal de provincie Gelderland als bevoegd gezag de specifieke normen voor onder andere geluid, slagschaduw en veiligheid vaststellen. Onze vergunningsaanvragen worden daaraan getoetst.
 
Contact met de omgeving
Er is een Omgevingsadviesraad (OAR) waarin de belangen en gebruikers uit het gebied vertegenwoordigd zijn. Daarnaast is er een Bewonersplatform waarin omwonenden een klankbord vormen. We bekijken de komende tijd samen met de OAR, het Bewonersplatform en de provincie hoe we het vervolg goed kunnen vormgeven. Begin volgend jaar zal hiervoor een overleg met de OAR worden georganiseerd. Vanzelfsprekend zijn we altijd bereid om met de direct omwonenden en andere belanghebbenden het gesprek te voeren. We stemmen hierover ook af met de provincie.
 
Uw aanspreekpunt
Met ingang van 1 januari aanstaande heeft omgevingsmanager Peter Brokke een andere baan buiten het waterschap. Peter wordt vervangen door Hans Nillesen die voor de omgeving het eerste aanspreekpunt is. Hans is te bereiken via email h.nillesen@wrij.nl. Sjoukje Rikkerink (waterschap) zal samen met Otto Hettinga (IJsselwind) actief blijven in de Omgevingsadviesraad.
 
 
Tot slot wensen wij u fijne feestdagen en alle goeds voor 2022!
 
 


 
 
Postbus 148
7000 AC Doetinchem
T. (0314) 369 369
E. h.nillesen@wrij.nl