Nieuwsbrief Windpark IJsselwind Zutphen, mei 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Windpark IJsselwind Zutphen, mei 2022 Lees online  |  Afmelden
 
 

De aanvraag voor de vergunning voor Windpark IJsselwind is ingediend bij de provincie Gelderland. De provincie Gelderland is het bevoegd gezag en beoordeelt onze vergunningsaanvraag en start de ruimtelijke procedure. In deze nieuwsbrief zetten we voor u onze plannen op een rij en geven we aan wat er tot nu toe gedaan is met de wensen van omwonenden. Daarnaast vragen we aandacht voor de omgevingsadviesraad (OAR) en ons spreekuur op dinsdag 17 mei.
 
Drie windturbines
Het beoogde Windpark IJsselwind bestaat uit drie windturbines met twee verschillende eigenaren. Eén turbine is van Waterschap Rijn en IJssel en twee turbines zijn van burgerinitiatief IJsselwind. In de vergunningsaanvraag staan de maximale en minimale afmetingen van de turbine. We gaan in de aanvraag uit van een rotordiameter tussen 120 en 138 meter en een hoogte tussen de 180 en 187,5 meter. De energieopbrengst van de drie turbines samen kan 31 miljoen kWh per jaar zijn. Dit is ongeveer evenveel als het elektriciteitsverbruik van 11.900 huishoudens.

Pas als de vergunning helemaal rond is en we een leverancier kiezen, maken we een definitieve keuze voor een windturbinetype en weten we de exacte maten en cijfers.
 
 
Eén turbine opgeschoven voor de das
De drie turbines komen langs het Twentekanaal ter hoogte van bedrijventerrein De Mars in Zutphen en Eefde West (zie onderstaand kaartje). In de vorige vergunningsaanvraag stond de ‘middelste’ windturbine mogelijk te dicht bij een bijburcht van de das. Deze windturbine is in de huidige aanvraag daarom 25 meter verplaatst naar het oosten. Hierdoor wordt de burcht niet beschadigd.

Aan de zuidzijde van het terrein van IJsselwind, vlak bij de Eefse Beek, zijn sporen van de bever gevonden. Na onderzoek blijkt dat de windturbine de bever op deze (mogelijk tijdelijke) verblijfplaats niet verstoort.

.
 
 
Omgevingsadviesraad (OAR)
Voor het plan Windpark IJsselwind bestaat al enkele jaren een omgevingsadviesraad (OAR). De OAR is voor ons en de omgeving een belangrijk platform om informatie te delen en om advies op te halen. Zeker nu het plan met de vergunningaanvraag bij de provincie weer in een stroomversnelling komt. De uitgangspunten die tijdens de afgelopen jaren zijn opgesteld, blijven we ook nu respecteren.

Met de OAR bespreken we onder andere het bovenwettelijk verder beperken van hinder, de inrichting van het gebiedsfonds en een planschaderegeling. In de OAR zitten het bewonersplatform Eefde West, Eefde Tegenwind, dorpsraad Eefde, de Wijkteams Noordveen en Noorderhaven, de gemeenten Zutphen en Lochem, Waterschap Rijn en IJssel en IJsselwind. Ook de provincie is nu deelnemer aan de OAR. Enkele partijen hebben onlangs te kennen gegeven dat zij hun deelname aan de OAR heroverwegen in afwachting van een besluit van de provincie en een nieuw landelijk normenkader. 

Een goede en brede vertegenwoordiging van de omgeving om de afspraken definitief te maken is wenselijk. Heeft u interesse om deel te nemen aan de OAR? Of heeft u vragen over de OAR. Stuur dan een mail naar otto@ijsselwind.nl.
 
 
Geluid, slagschaduw en verlichting
Windturbines maken geluid, geven slagschaduw en hebben verlichting. De Raad van State heeft bepaald (Nevele-arrest) dat het Rijk milieu-onderzoek moet doen en specifieke normen moet opstellen voor windparken in Nederland. Dat zijn normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid. Het Rijk is momenteel bezig met de voorbereiding hiervoor. Dit kan enige tijd in beslag nemen. Tot die tijd kan het bevoegde gezag ook zelf normen opstellen die specifiek gelden voor een project. In ons geval stelt de provincie Gelderland de normen vast. De provincie heeft speciaal voor omwonenden, het Bewonersplatform en de OAR op 29 en 30 maart consultatiebijeenkomsten georganiseerd. De wensen en suggesties uit die sessies zijn door de provincie betrokken bij het normenkader.

Als initiatiefnemers streven we naar zo min mogelijk hinder voor omwonenden. We hebben met de OAR regelmatig gesproken over aanvullende maatregelen. Het gedachtengoed van toen nemen we mee voor de huidige aanvraag. We streven naar slagschaduwduur van (bijna) nul uur per jaar. Daarnaast nemen we waar het kan extra maatregelen om geluid en licht te verminderen.

Het waterschap bouwt in Duiven twee windturbines. Daar hebben we praktijkervaring opgedaan met het meenemen van de wensen van omwonenden. Op de windturbines in Duiven komen zogenaamde uilenveren (minder geluid), slagschaduw kan weggeregeld worden en we maken gebruik van een zichtbaarheidsmeter om de lichten te dimmen bij helder weer.
 
 





Versterking van het landschap 
Het is de wens van de OAR én die van ons om het landschap te versterken (verbeteren) rondom de geplande windturbines. De basis is het eerder opgestelde landschapsversterkingsplan. Daarnaast kunnen direct omwonenden beplanting in hun eigen tuin aanbrengen. Hierdoor vermindert in de toekomst het zicht vanuit de woning op de turbine(s).

We maken afspraken met omwonenden over de inzet van het budget voor de individuele maatregelen. Voor de drie turbines is voor de landschappelijke versterking en individuele maatregelen een budget van
€ 150.000 beschikbaar. 
 
Financiële participatie
Jaarlijks zullen we 20% van de winst delen met de omwonenden via een gebiedsfonds. Met de OAR hebben we eerder op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de inzet van het fonds. Het grootste deel komt ten goede aan de direct omwonenden met een burenregeling. Bewoners die dichter bij de windturbines wonen ontvangen een grotere bijdrage dan bewoners die verder van de turbines wonen. Een kleiner deel van het fonds komt ten goede aan maatschappelijke initiatieven via een dorpenregeling. Als de turbineleverancier is gekozen en het financiële beeld compleet is, kunnen we concrete afspraken maken over precieze bedragen.

Naast het gebiedsfonds, kan iedereen in de omgeving ook zélf financieel participeren. Iedereen kan windaandelen van burgerinitiatief IJsselwind aanschaffen (crowdfunding), in ruil voor een aantrekkelijke rente.
 
 
Planschade
Iedere bewoner die van mening is dat er sprake is van waardedaling van een woning, kan een planschadeclaim indienen. Daarna wordt een juridische procedure doorlopen, waarin wordt bepaald of er sprake is van planschade en wat de hoogte is van de planschade. De wens van de OAR is om met een planschade-regeling vooraf afspraken te maken met de direct omwonenden over eventuele planschade. Dat geeft vooraf duidelijkheid en voorkomt voor iedereen tijdrovende en kostbare procedures. Met de OAR zijn we in gesprek hoe deze regeling werkt en hoe de planschade kan worden bepaald.

In Duiven heeft het waterschap de direct omwonenden vooraf een planschaderegeling aangeboden. Bijna iedereen heeft gebruik gemaakt van de regeling.
 





Provinciaal inpassingsplan en planning
Op 20 april 2022 nam het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland een m.e.r.-beoordelingsbesluit. Na uitgebreid onderzoek is de conclusie dat er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zijn te verwachten van het project. Dit betekent dat het opstellen van een nieuwe MER niet noodzakelijk is. De provincie bereidt nu een Provinciaal Inpassingsplan voor, waarmee het windpark ruimtelijk mogelijk wordt gemaakt. Het inpassingsplan wordt naar verwachting eind juni 2022 ter inzage gelegd. U kunt dan binnen zes weken een zienswijze indienen. De zienswijzen worden betrokken bij de vaststelling van het inpassingsplan. Na de zomer 2022 volgt de besluitvorming over het inpassingsplan door Provinciale Staten. Na het besluit van Provinciale Staten volgt de bezwaar- en beroepsprocedure. Meer informatie over de procedure vindt u op www.gelderland.nl/windparkijsselwind.
 
Spreekuur op dinsdag 17 mei
Heeft u vragen over de plannen? Otto Hettinga van IJsselwind en Hans Nillesen en Sjoukje Rikkerink van het waterschap houden op dinsdag 17 mei aanstaande open spreekuur. Ze zijn dan tussen 16.00 en 19.00 uur aanwezig in dorpshuis Het Hart Eefde aan de Jolinkweg 2 in Eefde. U kunt gewoon even binnenlopen. Ook kunt u altijd een mail sturen naar otto@ijsselwind.nl of h.nillesen@wrij.nl.

Meer informatie vindt u op www.wrij.nl/windenergie. Hier staan ook de vorige nieuwsbrieven.
 
 
 
 
Postbus 148
7000 AC Doetinchem
T. (0314) 369 369
E. h.nillesen@wrij.nl