Nieuwsbrief Windenergie Duiven - oktober 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden
 
oktober 2023
Nieuwsbrief Windenergie Duiven

Dit is de laatste nieuwsbrief over onze windturbines op het terrein van de rioolwaterzuivering op bedrijventerrein Innofase in Duiven. De twee windturbines zijn klaar. Ze draaien en leveren stroom op. Een mooie stap voor Waterschap Rijn en IJssel. We willen in 2025 energieneutraal zijn. Dat betekent dat we alle energie die we gebruiken zelf opwekken. Dat doen we met biogas, zon en nu dus ook met wind!


Bestuurder Floor Wissing en directeur Rudi Gerard openden de windturbines op 15 september 2023.
 
Bekijk de bouw van de windturbines
De bouw van de windturbines was voor ons een heel bijzonder proces. In de onderstaande video zie je hoe er in een half jaar tijd twee windturbines kwamen. 
 
 
Hoeveel hebben de turbines al opgewekt?
Sinds half september hebben de turbines meer dan 2 miljoen kWh opgewekt. Dat is net zoveel als ongeveer 750 huishoudens over het jaar verbruiken.

Uiteindelijk wekken de turbines ongeveer 24 miljoen kWh per jaar aan groene energie op voor het waterschap. Dat is net zoveel elektriciteit als ongeveer 9000 huishoudens over het jaar verbruiken.  

 
We houden contact met de omgevingsadviesraad (OAR)
Afgelopen zomer hebben we afspraken gemaakt met de OAR en omwonenden. Deze afspraken staan in het omgevingsconvenant. Een van de afspraken gaat over het delen van de winst. In de eerste helft van 2024 plannen we een overleg met de OAR en omwonenden om ervaringen en cijfers met elkaar te delen. Ook bespreken we dan de winstdeling.  
 
Meld opvallende dingen
We gaan ervan uit dat de windturbines goed draaien. Als er toch dingen zijn die opvallen, meld dat bij het bedrijf Topwind. Topwind houdt toezicht op de windturbines namens het waterschap. 
Melden kan per e-mail via controlroom@topwind.nl of door te bellen naar 0342 - 745 463. Dit telefoonnummer is 7 dagen in de week 24 uur per dag bereikbaar.
 
Meer informatie 
Op www.wrij.nl/windduiven vind je meer informatie. Voor vragen over windenergie bij het waterschap kun je terecht bij adviseur energie Dennis van der Plaats, d.vanderplaats@wrij.nl.  


 
 
 
Postbus 148
7000 AC Doetinchem
T. (0314) 369 369
E. info@wrij.nl