Kijk met ons terug naar Weet van Water in 2023!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kijk met ons terug op Weet van Water in 2023! Lees online  |  Afmelden

Weet van Water jaaroverzicht

18 december 2023
In deze nieuwsbrief blikken we terug op het afgelopen jaar. We zijn trots op alle mooie samenwerkingen die we dit jaar weer hadden.  We moedigen jullie aan om vooral verder te gaan én nog een extra tandje bij te zetten. 


Bericht van floor
 
De nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI liegen er niet om. De zeespiegel stijgt en het wordt warmer. we krijgen te maken met drogere zomers en nattere winters. We moeten wat doen en we hebben geen tijd te verliezen. We zijn met ons allen al goed bezig. En daar moeten we ook in 2024 in volle vaart mee verder. Doen jullie mee?

Floor Wissing-Kunst, dagelijks bestuurder bij Waterschap Rijn en IJssel
Video terugblik 2023
 
 
Drie vragen aan...
 


Ronny Geritsen,
Een bezoeker van een tegelactie
Ronny Gerritsen kwam zaterdag 4 november naar de actie ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’ in Terborg. Hij leverde samen met zijn vrouw Elles tegels in. Wij stelden hem drie vragen.

Waarom ben je hier?

“Mijn vrouw wordt steeds groener. Minder tegels, meer groen. En ik ga mee. Zonder problemen!” Ronny vertelt dat hij inmiddels grote bakken in zijn tuin heeft staan met moestuinplanten. En dat hij er veel plezier aan beleeft.

Hoe ziet jouw ideale tuin eruit?

 “Een tuin waar ik weinig onderhoud aan heb!” Dat willen heel veel mensen en horen we vaak terug. Hoe doe je dat? Onder andere door bodembedekkers in je tuin te planten. En voldoende planten poten, waardoor je zo min mogelijk grond ziet. Dat voorkomt ook uitdroging.

Waar zet je de tuinplant neer?

Ronny en zijn vrouw Elles namen onder ander een bosbessenstruik mee. “Vorig jaar zijn een aantal fruitboompjes kapot gegaan. Daarvoor in plaats zetten ze graag deze bessenstruiken neer. Ze komen in de achtertuin".
Arnhem wipt 460 duizend tegels
 
Meerdere gemeenten deden mee met het NK Tegelwippen. Gemeente Arnhem haalde 460.000 tegels weg. Dat is ongeveer de oppervlakte van het Gelredome. Gefeliciteerd met deze prestatie! Nu is Arnhem nog leefbaarder en mooier. 

Wil je in jouw gemeente ook meedoen? Overleg met Weet van Water hoe we elkaar kunnen versterken. Misschien kunnen we jouw gemeente volgend jaar feliciteren. 
hier begint de zee
 
Elk jaar rond de feestdagen vragen we om frituurvet niet door het riool te spoelen. Ook deze winterperiode gaan we hiermee aan de slag.  Daarnaast besteedt de campagne aandacht aan natte doekjes, zwerfafval, medicijnresten, schoonmaakmiddelen en microplastics. Is het logo binnenkort ook bij de putten in jouw gemeente te zien? Wil jij ook een sjabloon en krijt? Laat het ons weten.
Ga naar de webpagina 
 
 
2023 in cijfers
 
Tegels ingeleverd
 
Acties
Contacten
 
Regentonnen uitgedeeld


We zijn trots op alle mooie acties, materialen en gesprekken die we in 2023 hebben gevoerd. We hebben deze op een rijtje gezet. Dat ziet er best indrukwekkend uit! Maar nóg belangrijker is het gesprek dat we met inwoners voeren. En de gedragsverandering die we met z'n allen zo graag willen. Hieronder staan een paar getallen. We hebben ook een overzicht gemaakt om te printen. Hier staan nog veel meer getallen op. Gebruik deze gerust om je collega's of bestuurders te vertellen over Weet van Water.

Download jaaroverzicht 2023


Nieuwbouw in 2024? kom in actie!
 
Worden er nieuwe huizen in jouw gemeente gebouwd? Weet van Water laat toekomstige bewoners zien hoe belangrijk een groene tuin is. Dit doen we samen met onze partners én een duurzame hovenier. Dit doen we het liefst vóórdat nieuwe bewoners de tuin aanleggen. Speelt dit in jouw gemeente? Informeer bij de projectontwikkelaar naar de mogelijkheden en betrek ons erbij!
Studenten Larenstein helpen tegelwippen
Infobijeenkomst Rheden


gebruik de droogtetafel
 
Tijdens de Droogteconferentie in de DRU stond hij er weer: de droogtetafel. We krijgen veel positieve reacties van klimaat- en waterprofessionals. Met de tafel laat je het ingewikkelde verhaal van klimaatverandering en de waterhuishouding zien. Wat zijn de oorzaken en gevolgen zijn van extreme droogte? En wat kunnen we daar tegen doen. De tafel is completer, maar ingewikkelder dan de wateroverlasttafel. De wateroverlasttafel gebruiken we bij educatie- en publieksacties. Heb jij een inhoudelijke sessie met deskundigen? Daar kan de de droogtetafel je bij helpen.
Stel een vraag of reserveer de droogtetafel
 
 
bekijk de toolkit
 
We helpen jou graag. We zetten veel teksten en foto's voor jou klaar. Zodat jij ze zo kan gebruiken. We hebben natuurlijk de website. Maar we hebben ook berichten voor social media, folders, artikelen en advertenties voor in huis-aan-huis bladen. We hebben ook een contentkalender. Zo weet jij precies wat je wanneer op social media kan plaatsen.
Alles staat in de toolkit. Je vindt hem op de website.
Berichten voor social media
Advertentie huis aan huis bladen
Folders
Naar de toolkit
 


Fijne feestdagen
 
Vanuit het team Weet van Water zijn we blij met alles wat we dit jaar weer gedaan hebben. Tegelijkertijd willen we meer.
Voor nu wensen wij je fijne feestdagen en een heel goed 2024. Een nieuw jaar met nog meer actie, meer partners en meer resultaten. Heb jij hier ideeën over? Laat het ons weten!  
 


Stel je vragen
 

Wil je iets weten? Wil je materialen bestellen? Of wil je meedoen met Weet van Water. Mail naar info@weetvanwater.nl of bel naar je contactpersoon.
Mail ons
 


Over weet van water
 
Met Weet van Water voeren we het gesprek over klimaatverandering. We doen dit op een positieve manier en dichtbij: wat kan de inwoner zélf doen?! Weet van Water levert communicatieadvies en praktische ondersteuning. 

Weet van Water geeft géén subsidie, maar heeft per gemeente wél budget beschikbaar om samen mooie acties op te zetten of materiaal te ontwikkelen. Zijn er projecten binnen jouw gemeente die zich hiervoor lenen? Is er een groep enthousiaste bewoners die wel een zetje in de rug kan gebruiken? Denk aan Weet van Water en leg contact met jouw contactpersoon binnen het waterschap!
 
 
Postbus 148
7000 AC Doetinchem
T. (0314) 369 369
E. info@weetvanwater.nl
  Waterschap Rijn en IJssel