Ontwerpateliers in juni, grondonderzoek en onderzoek naar verkeer | Dijkversterking Den Elterweg Zutphen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden
 
Nieuwsbrief Dijkversterking
Den Elterweg Zutphen
mei 2024
 
We willen ook in de toekomst veilig achter de dijk wonen en werken. Daarom moeten we voor 2050 onze dijken versterken. We versterken ook de dijk tussen de Den Elterweg en de wijk Zuidwijken in Zutphen. Dit is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). 

In deze nieuwsbrief lees je over ontwerpateliers in juni. Ook vertellen we hoe het staat met het grondonderzoek en het verkeersonderzoek.

Ontwerpateliers in juni

In juni organiseren we ontwerpateliers voor de mensen die direct aan de dijk wonen en andere mensen met een direct belang in de dijkversterking (bijvoorbeeld grondeigenaren of regelmatige gebruikers). Tijdens zo’n ontwerpatelier bespreken we hoe het met het project gaat. Ook bespreken we de overgebleven opties voor de dijkversterking. Zo kunnen we na het ontwerpatelier het voorkeursalternatief opstellen. Een voorkeursalternatief beschrijft de beste optie voor de dijkversterking. 

Hoe sluit dat aan op de ontwerpateliers van september 2023?
In september 2023 zijn bewoners aan de dijk bijgepraat over de opties. We hebben deze opties verder onderzocht. Een aantal opties is hierbij afgevallen, omdat we de dijk dan niet op een goede of logische manier de dijk kunnen versterken. De opties die overbleven bespreken we in de ontwerpateliers van juni. 

Wat is de stap hierna?
In het najaar van 2024 organiseren we een avond waar het voorkeursalternatief uitleggen. Ook het milieueffectrapport (MER) is dan in te zien. Hierin staan de resultaten van het onderzoek dat doen naar de effecten op het milieu. Beide documenten gaan deze 'ter visie'. Dat betekent dat iedereen kan reageren op dit voorstel om de dijk te versterken. Als het bestuur van het waterschap het voorkeursalternatief definitief maakt, gaan we verder de volgende fase: de planuitwerkingsfase. In deze fase maken we een gedetailleerd plan voor het versterken van de dijk.

Wanneer zijn de ontwerpateliers?
De bewoners/grondeigenaren direct aan de dijk ontvangen uiterlijk 31 mei een uitnodiging. Heb je geen uitnodiging ontvangen en wil je toch aanwezig zijn? Neem dan even contact met ons op. 

De ontwerpateliers gaan over verschillende gebieden binnen de dijkversterking en zijn op de volgende data:

19 juni: Den Elterweg Noord en Den Elterweg Zuid
20 juni: Recreatiepark Bronsbergen
26 juni: Rivierduinen, Stokebrand en Zuidwijken
 
 

Wat speelt er nog meer?

Grondonderzoek

In de maanden mei en juni zijn veldwerkers bezig met het grondonderzoek. Als we de bodem van jouw grond willen onderzoeken, nemen we contact met je op voor toestemming.

Resultaten

We verwachten de uitkomsten van het onderzoek rond de zomer van 2024. Na de beoordeling van de resultaten weten we of we de grond uit de uiterwaarden van de IJssel kunnen gebruiken voor de dijkversterking. Ook vertellen we dan wat de vervolgstappen zijn. Zodra we hier duidelijkheid over hebben, ontvang je een update via deze nieuwsbrief.

 

Onderzoek naar verkeer

De dijkversterking is ook aanleiding om naar de verkeerssituatie op Bronsbergen te kijken. Het is niet altijd veilig. Er wordt te hard gereden en er is sluipverkeer. Daarom bekijken we samen met de gemeente Zutphen hoe we de verkeerssituatie zo goed mogelijk kunnen maken. Veiligheid en bereikbaarheid zijn hierbij het belangrijkst. 

De gemeente voert dit onderzoek uit. Zij betrekken bewoners in de directe omgeving van de Bronsbergen en een deel van de wijk Zuidwijken hierbij. Op 5 juni is er een inloopbijeenkomst. De gemeente deelt dan de resutlaten van het onderzoek met deze bewoners.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar denelter@wrij.nl of te bellen naar omgevingsmanager Frank Meijer via 06- 11703552.
 
Meld je aan voor de nieuwsbrief
En blijf op de hoogte van de dijkversterking Den Elterweg Zutphen. Bekijk ook onze projectpagina voor meer informatie: www.wrij.nl/dijkversterking-denelter
Meld je aan
 
 
 
 
Postbus 148
7000 AC Doetinchem
T. (0314) 369 369
E. info@wrij.nl