Binnenkort gaat het projectteam samen met de gemeente Zutphen een unieke dijkbiografie maken. Dit is het verhaal van de dijk Het gaat niet alleen over de geschiedenis, maar ook over de rol in ons prachtige landschap, de mensen die ermee werken, en hoe de dijk door de jaren heen is opgebouwd en onderhouden. De dijk wordt gezien als een 'levend' iets dat voortdurend verandert.
Een plek voor geschiedenis in het nieuwe dijkontwerp
De dijkbiografie verbindt zichtbare en onzichtbare erfgoedstukken. Voorbeelden daarvan zijn de Kochbunkers (Tweede Wereldoorlog) langs de Den Elterweg, de Franse schans bij Bronsbergen, het waterstaatkundig kunstwerk van de IJssellinie in de weg Bronsbergen (Koude Oorlog) en het verdwenen kerkdorp Wichmond met het oudste kerkje van de Achterhoek. We willen de objecten en mogelijk de verhalen een plek geven in het nieuwe ontwerp van de dijk. Hierdoor blijft de rijke geschiedenis van de dijk zichtbaar.
Vertel jouw verhaal
Om dit verhaal te schrijven, zoeken we inwoners die al lang in dit gebied wonen of gewoond hebben. Ken je verhalen over de Baaksche Overlaat, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog of de aanleg van de nieuwe dijk? Misschien heb je wel gezien hoe het kunstwerk voor de IJssellinie in de jaren 50 in de weg Bronsbergen werd aangelegd. Hoe was het leven toen in dit gebied? Of heb je hier foto's van? Vind je het leuk om hieraan mee te werken? Stuur dan een e-mail naar denelter@wrij.nl.
|